Hemelbed

Een hemelbed is een bed waarbij je niet zomaar tegen het plafond aankijkt maar tegen een dak boven je bed, met andere woorden, een overkapping.

Deze “hemel” wordt ondersteund door de vier pilaren, elk op een hoek van het hemelbed. De zijden kunnen in het algemeen gesloten worden door middel van gordijnen.
Op deze manier kan je jezelf beschermen tegen rondvliegende insecten en houdt je de nieuwsgierige blikken buiten. Tegenwoordig creëert een hemelbed een romantische ambiance en is het de eye-catcher in de slaapkamer.

hemelbed-rondbed.nlTot en met de zestiende eeuw was een hemelbed over het algemeen puur in gebruik bij de rijken. Het was namelijk zo dat de bedienden in hetzelfde vertrek sliepen en met de gordijnen bestond er toch wat privacy. Ook hadden de gordijnen de functie van isolatie zodat het wat warmer bleef. Vanaf de zestiende werden de hemelbedden ook meer versierd zoals we ze nu als antieke hemelbedden kennen. Tegenwoordig kan je voor een hemelbed ook bij de bouwmarkt terecht, je kan het zelf maken (er zijn ook bouwtekeningen online te vinden). Iedereen kan dus gemakkelijk dit romantische en stijlvolle plekje in zijn eigen kamer creëren.

Het hemelbed van vandaag de dag is over het algemeen te vinden in de traditionele Victoriaanse stijl of meer van deze tijd. De traditionele hemelbedden hebben vaak de ornamenten met de rode gordijnen. In tegenstelling tot de moderne hemelbedden die vaak een simpel uiterlijk hebben. De materialen die gebruikt worden zijn hout en metaal. Wil je graag een traditioneel hemelbed houdt er dan wel rekening mee dat de bedden vaak wat kort zijn. En wanneer het hoofd- en het voeteneinde uit een hoger stuk hout bestaan dan wordt je bed wel wat kort. Voor een goede en plezierige nachtrust is het erg belangrijk dat je comfortabel kan slapen. Dus niet alleen het uiterlijk van je bed telt!

Voor het onderhoud en gebruik is een mooi, robuust en antiek hemelbed vaak ook niet de meest eenvoudige kwestie. Het schuren van het hout en daarna opnieuw beitsen kan een behoorlijk klus zijn. Wel kan het zo zijn dat je een onderlaag ontdekt wat je hemelbed een hele nieuwe dimensie geeft. Ook de maten kunnen een belangrijke rol spelen. Het vinden van een passende matras, of één op maat laten maken, kan ook een hele opgave zijn. Het vinden van een antiek hemelbed is overigens niet zo lastig. In België en Frankrijk is er een vrij groot aanbod maar ook in Nederland worden er genoeg via het internet aangeboden.

Wil je nu toch per se een hemelbed dan raden wij aan deze zelf te maken. Mits je natuurlijk een beetje handig bent. Zoek een goede handleiding en haal de materialen bij de bouwmarkt. Wil je de antieke ornamenten dan zijn er vakbekwame houtbewerkers die precies datgene maken dat je wilt hebben. Of probeer een hemelbed te vinden met wat grotere maten zodat het wat extra genot geeft en tevens ervoor zorgt dat je gezondheid op peil blijft. Kies voor een goed matras en geniet optimaal van je hemelbed.